Loading...

Hoe ik finaliste Jongerenvertegenwoordiger naar de VN voor Duurzame Ontwikkeling werd

Hoe ik finaliste Jongerenvertegenwoordiger naar de VN voor Duurzame Ontwikkeling werd

Ik sta in de finale om jongerenvertegenwoordiger naar de VN voor Duurzame Ontwikkeling te worden. Samen met nog maar één iemand anders zal ik de aankomende week, van 29 Oktober tot 5 November, campagne voeren om stemmen van Nederlandse jongeren voor me te winnen. Maandagavond 5 november vindt de finale plaats tijdens de Nacht van de VN in Amsterdam.

Na een brievenselectie, werd ik uitgenodigd op het kantoor van de Nationale Jeugdraad (NJR) in Utrecht. In dit interview heb ik met veel enthousiasme verteld over een debatconferentie die ik eerder dit jaar had georganiseerd. Wel 100 Nederlandse én internationale studenten kwamen samen om over het thema ‘Environmental Repercussions: The Key Role of Environmental Security’ te komen praten en samen tot klimaat akkoorden te komen. Ook vertelde ik over mijn enthousiasme voor het onderwerp ‘duurzame ontwikkeling’. In mijn studie en in mijn dagelijks leven ben ik hier veel mee bezig. Het zou dan ook geweldig zijn om mijn enthousiasme hiervoor te mogen delen met anderen en voort te zetten in het werk van jongerenvertegenwoordiger.

 

In de halve finale stond ik naast 4 andere kandidaten. Ik was als laatste aan de beurt, en de sterke presentaties van de andere halve finalisten hadden me toch wel een beetje nerveus gemaakt. Echter, toen ik eenmaal aan de beurt was, waren de zenuwen (bijna helemaal) verdwenen en stond ik met veel positieve energie te vertellen over dat wij als individu wél een verschil kunnen maken. Zo had ik het over de kleding industrie (na olie de grootste vervuiler ter wereld), en gaf ik concrete en praktische voorbeelden hoe wij als consument hier verandering in kunnen brengen. “Als consument kunnen we elke dag kiezen! Stemmen met onze portemonnee.”

Na een korte pitch, gaf ik ook een mini gastles over Duurzaam Ontwikkelingsdoel 14: ‘Leven in het water’.

“Er zit meer in kleding dan kleur en design, ook duurzaamheid is belangrijk. De kleding industrie en Doel 14 lijken in het eerste opzicht niks met elkaar te maken te hebben. Doel 2: ‘Geen honger’ en Doel 9: ‘Industrie, Innovatie en Infrastructuur’ misschien ook niet. Maar dat is het hem nou juist. Alle 17 doelen zijn met elkaar verbonden en zo ook de bijna 200 landen die een belofte hebben gemaakt deze doelen na te streven.”

Deze pitch en gastles hebben mij naar de volgende ronde gebracht, en het is nu tijd om campagne te voeren! Als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling wil ik jongeren informeren over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, hoe deze doelen ons kunnen helpen bij het verbeteren van onze planeet en hoe wij, met zijn allen, hier ons steentje aan bij kunnen dragen. Ik heb super veel zin in de campagne en hoop natuurlijk op jouw stem te kunnen rekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *