Loading...

Consumeren kan je leren

Consumeren kan je leren

Nu is gezond eten goed om bewust om te gaan met onszelf, maar gaan we daardoor ook bewust om met de planeet?

“Voedselbedrijven en supermarkten zijn verslaafd aan wegwerpplastic. Maar onze oceanen betalen de prijs,” aldus Greenpeace. De Greenpeace petitie om onnodige plasticverpakkingen in supermarkten te stoppen is meer dan een kwart miljoen keer ondertekend. Het idee dat er zoveel plastic na eenmalig gebruik onze prullenbak in verdwijnt is natuurlijk ook bizar. Daar moet verandering in komen, zelfs het Europees Parlement stemde daar deze week mee in.

Maar, ervan uitgaande dat jij jezelf weleens trakteert op een hippe avo toast of een lekkere bak guacamole bij je nacho’s, laten we het even hebben over de in plastic verpakte avocado’s die je in de supermarkt koopt.

We hebben het geluk dat onze supermarkten blijven meegaan met grote voedseltrends, zoals de avocado, en dat wij, de consument, constant een gigantisch aanbod aan producten tot onze beschikking hebben. Het hele jaar door. Het is soms makkelijk om te vergeten dat ons eten een lange weg aflegt voordat het bij ons terecht komt.

Avocado’s zijn niet meer weg te denken uit het dieet van de gezonde Nederlander. In 2017 aten we 39 miljoen kilo, terwijl dat er tien jaar eerder aanzienlijk minder waren. Voordat jouw eetrijpe in plastic gewikkelde avocado op de fruitschaal ligt, heeft deze avocado een flinke reis afgelegd. Avocado’s die in het hele jaar door in Nederlandse supermarkten liggen, worden meestal vervoerd per boot vanuit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Spanje of soms zelfs Israël.

Milieu Centraal is een voorlichtingsorganisatie die advies geeft over duurzaam leven. Hun ‘groente- en fruitkalender’ geeft aan “hoe milieuvriendelijk een product is, vergeleken met andere groente- en fruitproducten.” Deze milieuscores geven dus aan hoe milieuvriendelijk het groenten en fruit in de supermarkt is, zoals de avocado waar we het over hadden. Leer hier meer over hun methode.

In de maand oktober komen de meeste avocado’s uit Chili en worden hier met de boot naartoe gebracht. Avocado’s krijgen het hele jaar door een score tussen een B of een C, wat inhoudt dat ze ongeveer 2-4 maal zo milieubelastend zijn in vergelijking met lokale, seizoensgebonden producten. Dit valt op zich nog wel mee, vooral als we het vergelijken met de ecologische effecten van de blauwe bes.

Het is niet ongewoon, een lekker bakje yoghurt in de ochtend met wat blauwe bessen erin, of misschien zelfs een smoothie. Het is bewezen dat de blauwe bes gezond is, net zoals de avocado. Het is daarom ook niet gek dat Nederland massaal op deze voedseltrend gesprongen is. Het CBS heeft aangetoond dat we in 2017 wel 3,5 keer meer blauwe bessen kochten in de supermarkt dan in 2013.

De blauwe bes wordt gemarkeerd met een grote rode E. “Vermijden,” labelt de groente- en fruitkalender de superfood, want dit product heeft een meer dan 8 keer grotere belasting op het milieu.

De blauwe bes wordt het grote gedeelte van het jaar ingevlogen vanuit Zuid-Amerika of Nieuw-Zeeland. Ingevlogen groente en fruit belasten het milieu het meest. Zelfs in de paar maanden dat de bessen uit Nederland komen raadt Milieu Centraal het kopen van blauwe bessen af, omdat ze geteeld worden in energie slurpende verwarmde kassen.

Nu springen grote organisaties zoals Greenpeace direct op om iets te doen aan de hoeveelheid plastic dat wordt gebruikt, alleen horen we bijna nooit iemand over ons consumptiepatroon. Want een avocado of een blauwe bes in het koude Nederland, hoort dat wel normaal te zijn?

Misschien moeten wij, de toekomst van een duurzamer Nederland, naast het verminderen van plastic, ons ook vaker afvragen waar ons eten vandaan komt, wanneer we sommige dingen het beste kunnen eten en laten we leren duurzamer consumeren!

De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal kan je hier vinden: https://groentefruit.milieucentraal.nl

 

 

 

 

 

 

 

Fotobron: Gimme Some Oven

Tekst: Hannah van der Wurff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *